A karóra a férfi ékszere (I.) - Homage Watch

2017. december 01. 17:14 - Zeka Styling

Manapság az óra jelentősége időmérő műszerként marginális – a legtöbben számítógép előtt vagy autóban ülve dolgozunk, ha mégsem, akkor kézközelben van a telefonunk, vagyis legtöbbször nincs szükségünk karórára. Csakhogy oly sok más haszálati tárgyhoz hasonlóan az óra is átlényegült ruházati kiegészítővé, egy lehetőséggé, hogy rajta keresztül mutassunk magunkról-magunkból valamit a világnak.

Elsőre talán mindenkinek a nagy márkák viselése ugrik be a karóra és “ki vagyok én” összefüggésében, és az, hogy könnyű annak, aki vagyont érő IWC, Omega, Patek Philippe vagy egyéb luxuskategóriás időmérővel deklarálhatja társadalmi státuszát. Tagadhatatlan, hogy a legkívánatosabb típusok a neves svájci gyártók kezei közül kerülnek ki, ugyanakkor az árcédula elérhetetlenné teszik ezeket a modelleket a nagyközönség számára.

A megoldás természetesen nem egy hamis Rolex beszerzése… bár az is sokat elmond a viselője személyiségéről. Talán írok majd erről is egy külön cikket.

A hamis órák alternatívája sokkal inkább a Homage Watch. Ez az órakategória a klasszikussá vált svájci modellek újraértelmezése, természetesen saját márkanév alatt forgalomba hozva, tehát a fogyasztót nem téveszti meg. Az inspiráció forrása minden esetben egyértelmű, ugyanakkor a Homage Watch legalább annyira különbözik az eredetitől, hogy gyártója elkerülhesse a pereskedést. Lássunk néhány példát.

Egy Rolex Submariner (kb. 3 millió forint) sokak vágyálma, ugyanakkor egy Invicta 8926 Pro Diver 35 ezer forintért hazavihető.

rolex.jpg

A legtöbb férfi szívesen viselné öltönyhöz az 1918 óta klasszikussá avanzsált Cartier Tank modellek valalmelyikét (a különböző változatok 700 ezer forinttól érhetők el). Egy Seiko SUP880 viszont 60 ezer forint körül megkapható.cartier.jpg

 Neil Armstong egy Omega Speedmaster-rel (1 millió forinttól) ment a Holdra, egy Timex Ameritus Chronograph (30 ezer forint) pedig megfelően tiszteleg úttörő teljesítménye előtt.

 omega_1.jpg

A Breitling Navitimer (1,2 miliótól) remekül mutat egy Flying Phantom verenyvitorlás kapitányának karján, egy Rotary Chronograph (50 ezer forint) pedig jól illik egy Balaton 25-ös szkipperéhez.

 breitling.jpg

És végül Steve McQueen órája a Le Mans-ból, a TAG Heuer Monaco (500 ezer forinttól), valamint alternatívája, a Timex T22262 (32 ezer forint).

 monaco.jpg

Fontos megértenünk, hogy a Homage órák megítélése elég vegyes az órakedvelők körében.  Vannak, akik klasszikusok újraérelmezésének, mások rossz viccnek vagy akár legálisan forgalmazott hamisítványnak tekintik őket. A hasonló – vagy szinte azonos – külső mellett ezek az órák nagyban különböznek az eredetitől minőségben, élettartamban is, de az árkülönbség mellet ez nem is csoda. Ugyanakkor aki nem a márkajelzés kedvéért vásárol órát, az valószínűleg örülne egy ilyen Homage Watchnak karácsonyra.

 

A következő férfiórákkal foglalkozó cikkben bemutatunk néhány egyedi dizájnú megfizethető árú darabot.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://zekastyling.blog.hu/api/trackback/id/tr9613409373

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása